A házi vízművek fő egysége a hidrofor szivattyú

hidrofor szivattyú

A háztartásokban a vezetékes víz alternatívájaként a házi vízmű telepítése rendkívül kifizetődő és energiatakarékos megoldás. Érdemes tehát, különösen ha önellátásra törekszünk, a vízkezelési, víztárolási és vízmozgatási feladatokat egy rendszerbe foglalni. A házi vízművek három fő egységből tevődnek össze, amik közül a legfontosabb a hidrofor szivattyú.

Ez minden esetben száraz beépítésű, egy vagy több járókerekes centrifugális szivattyú. A leggyakoribb típusa a kerti szivattyúként ismert Jet rendszerű önfelszívó szivattyú, amely a beépített gázleválasztó injektornak köszönhetően kútvizek szivattyúzásához is alkalmas.

A hidrofor szivattyút nyomásfokozásra is szokták használni, ám ebben az esetben váltószelep nélküli modellt érdemes választani, mert a többjárókerekes szivattyú vátószelepe 1,5 bár nyomás felett kiakadhat, és ebben az esetben nem tartja meg a nyomást. Magas tisztaságú vizekhez, kis mennyiségű vízfelhasználás esetén a periférikus hidrofor szivattyú alkalmazása költséghatékony megoldás lehet.