A megfelelő festék fára megvédi a fa szerkezetét

festék fára

A kerti bútorok, kerítések állandóan ki vannak téve az időjárás tényezőinek, ezért 3-4 évente gondoskodni kell a felújításukról, újrafestésükről. Mielőtt azonban nekikezdenénk a műveletnek, érdemes tájékozódni, hogy ezeket az anyagokat mivel érdemes kezelni, hogy hosszú ideig megőrizzék a szépségüket.

Elsődleges szabály, hogy kültéren csakis olyan termékeket használunk, amik kimondottan ilyen körülményekhez készültek, ugyanis a kültéri festék fára használható változatának az UV-állósága sokkal nagyobb, mint a beltéri verziók. Fa felületekre belső vagy kültéri alkalmazásra különböző festékeket használhatunk. Szempont lehet a választásnál hogy a festék fára matt, selyemfényű vagy magasfényű legyen.

Továbbá el kell dönteni, hogy a zománcfestékek, lakkok, lazúrok vagy pácok közül választjuk ki a megfelelő anyagot, amellyel kezeljük a bútorainkat, egyéb tárgyainkat. A zománcfesték egy olyan típusú festék fára, ami hatékonyan védi a fa felületét, azonban elfedi a fa természetes erezetét. Ha korábban is ezzel kezeltük, érdemes átfestésnél is ezt a típusú festéket választani.