A méretet is vegyük figyelembe a nyári gumi vásárlásnál

Hogyha törődünk vele, hogy milyen abroncs van az autónkon, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy nem tartozunk bele a felelőtlen autótulajdonosok csoportjába. Mikor nyári gumi vásárláson gondolkodunk, először nézzük meg, milyen méretre van szükségünk! A téli gumi tette a dolgát a hidegben, de ahogy enyhül az idő, lassan megint eljön az abroncsok cseréjének az ideje. Na de mi alapján válasszunk? Nem mindegy, hogy milyen széles és milyen magas az adott abroncs, hiszen ez mind befolyásolni fogja a tapadást.

Ez pedig a fő oka annak, hogy mindenképp szükséges gumit cserélni, hiszen a téli gumi már nem úgy fog viselkedni enyhe időben, ahogy azt a hidegben megszokhattuk. Minél szélesebb, annál jobban tapad, ez a téli gumi esetében nem igaz, viszont a nyárinál pont ez a helyzet, A nagyobb felület jó tapadást biztosít és jelentősen lerövidíti a féktávot, ami megmenthet mindenkit a balesetektől, de ezen kívül a bordázottságot is figyelembe kell venni.

Vannak még olyan modellek, amelyeknél nem számít, hogy helyezzük fel az abroncsot, mert nincs megadva a menetirány. Azonban a felsőbb kategóriás nyári gumi esetében figyelni kell, hogy miként helyezkednek el a recék a felületén. Ezek közül nagyon sokfélével találkozhatunk, hiszen minden gyártó a saját megoldásaira esküszik. Ezek vezetik el a nedvességet a gumi felületéről és hűtik is a gumit, mivel az aszfalt nagyon fel szokott forrósodni a nyári melegben, ami jelentősen ronthatja a gumik teljesítményét, hogyha túlhevülnek a súrlódás miatt. A túl széles abroncsok sem igazán ideálisak egy átlagos autóvezetőnek, hiszen ez a fogyasztásra is hatással van.

Ezért, ha szeretnénk az arany középutat választani, akkor válasszunk ennek megfelelően gumiabroncsot! A méretekkel kapcsolatos információkat megtalálhatjuk a gumidirekt.hu weboldalon, ahol sok érdekes dolgot tudhatunk meg arról, hogy miként kell kiválasztani a megfelelőt, hogy jó fogyasztást és kiváló tapadást érjünk el. Az ADAC tesz szintén egy jó irányadó lehet a nyári gumi kiválasztásakor.