A modern fogszabályzás szinte láthatatlan

A szépségért meg kell szenvedni – szokták mondani. Sokan félnek, hogy teljesen elrontja a mosolyukat a fogszabályozás, de manapság már alig észrevehetőek a fogszabályozók (Forrás: Clinident). Ha valaki a fogszabályzáson gondolkodik, az valószínűleg azért van, mert nem elégedett a rendezetlen fogsorával, tehát valamilyen szinten szégyelli azt és nem szívesen mosolyog társaságban.

A fogszabályzót szintén cikinek tartják a legtöbben, de ez manapság már csak a felnőttek egy részénél van így, mivel a fiatalabb korosztálynál egyre több esetben figyelhetünk meg fogszabályzót. Jobb hamarabb kezdetét venni ennek a lassú folyamatnak, mert a fogak rendezettségétől függően, ez eltarthat akár 2 éven keresztül is. 1-2 hetente látogatnunk kell a fogorvosunkat, hogy mindig állítson a fogszabályzón, ami így lassanként a helyére igazítja a fogsort. Tökéletes lesz a harapás, szebb lesz a mosoly.

Ez idő alatt pedig, egyáltalán nem kell szégyellnünk a fogszabályzót. Sokkal kellemetlenebb az érzés, amikor tudjuk, hogy tehetnénk érte valamit, de inkább nem lépjük meg ezt a lehetőséget és csak ülünk a babérjainkon, miközben tudjuk, hogy a fogaink nem fognak maguktól helyreállni. Szabálytalan fogsor esetében, általában kialakulnak az esztétikai gondokon kívül más problémák is. Gyakori eset, hogy a fogak egymásnak feszülnek, amitől még jobban deformálódik a fogsor. A fogzománc is sérülhet, szabad utat engedve ezzel a szuvasodásnak. A fogszabályzás, mindig személyre szabottan történik.

A fogorvos felvázolja a lehetőségeket az állapotunk alapján. Mivel mindenkinek eltérő a fogsora, ezért ezeket az eszközöket egyedien kell elkészíteni. Miután eltelt a megfelelő idő, végre le lehet venni a fogszabályzót, azonban még egy jó darabig szükség lesz az éjszakai fogszabályzóra, hogyha azt szeretnénk, hogy maradandó legyen az eredmény. Egy bizonyos idő után már ezt is el lehet hagyni és nem lesz többé szükségünk rá. Önfeledten élvezhetjük a ragyogó mosolyunkat, ami soha nem érzett önbizalommal fog felruházni minket.