Faszerkezetes fóliasátor építése – Mire kell figyelni?

fóliasátor építése

A teremtésnek sokféle formája létezik, amit megéri kiélvezni, hiszen valódi örömforrás. Az alkotás és önellátás összeegyeztethető megfelelő eljárások mentén. Például, ha van egy nagyobb kert, akkor mindenképpen szerencsés helyet készíteni egy fóliasátornak. Ez megvásárolható kész állapotban, amit csak össze kell állítani, hiszen ahhoz minden kiegészítő rendelkezésre áll, de saját kezűleg szintén felépíthető. A Profibarkács szerint több szempontot is érdemes fejben tartanod, mielőtt felállítanád a saját fóliasátradat.

Vannak olyan alapvető szabályok, amiket mindenképpen tarts be a siker érdekében! A hely kiválasztásánál például törekedj a déli tájolásra! Az sem árt, ha a közelben van néhány fa, bokor, ami a viharos erejű szelek felfogásában segíthet. Nyáron a Nap magasan jár, ezért elegendő fényt fog biztosítani, viszont a plusz árnyékolás előnyös lehet a forróság mérséklésében. A vázat tekintve, a fóliasátor tartószerkezete gyakran fémből készül, de valamivel olcsóbban kihozható fából.

Minimális kreativitással egy fűrésszel és csavarozóval saját magad szerelhetsz össze mindent, rövid idő alatt. A pontos kialakításra ügyelj, mert a fólia általában standard méretekben vásárolható meg és jobb azt egy darabban felhelyezni, mint több részből összepótolni. Tehát olyan vázat készíts, amit biztosan átér a borítóanyag. Jó tanács, hogy legyen minél egyenletesebb a váz. Ha görcsös vagy éles részek vannak rajta, akkor azok könnyen megsérthetik a fóliát, ami gyors amortizációt eredményez.

A lefogatásnál figyelj, hogy a szél ne tudjon belekapni sehol! A fólián át érkező napsugárzás a legkevesebbet veszít az erejéből. Minél szélesebb tehát a spektrum, a növények annál jobban tudják hasznosítani. Bár az üveg és polikarbonát jobban visszatartja a hőt, de költségesebb. A nagyon hideg időszakban, amikor plusz fűtés nélkül a fóliasátor előnyei nem élvezhetőek a termesztésben, még tárolónak kiválóan használható a kerti eszközöknek. A szezon még így is több hónappal kitolható, ami gyorsan megtérülővé teszi a befektetést. Barkácsolásra és termesztésre fel!