Miért szüntetik meg nyugdíjbiztosításukat idő előtt a magyarok?

nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás annak a három öngondoskodási formának az egyike, amit a magyar állam adójóváírással támogat. A többi típustól abban különbözik, hogy ez a nyugdíj-megtakarítás mellett, tartalmaz legalább egy, jellemzően halálesetre fizető biztosítást is, lévén életbiztosítás. A biztosított felé, annak halála, nyugellátásra való jogosultságának megszerzése, legalább 40%-os mértékű egészségkárosodása, valamint a szerződés létrejöttekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár elérése esetén teljesít.

Biztonságos megtakarítást jelent ez a módozat, ennek ellenére vannak, akik idő előtt megszüntetik a szerződést. Hiába igyekszik távol tartani a megtakarítókat a biztosító és az állam a visszavásárlástól, ha valakinek nincs más lehetősége, akkor ehhez a tőkéhez nyúl. Persze van lehetőség a megszüntetésre, de hátrányokkal jár, amiről a grantis.hu oldalon is tájékozódhatunk. Az első 3 évben egyáltalán nem éri meg felbontani a szerződést, mert ekkor valószínűleg csak a töredékét látjuk viszont a befizetett pénzünknek.

Ez azért van, mert a költségeket a megtakarítási idő elején, jellemzően az első 3 évben vonják el a biztosítók a befizetésekből. Ha a nyugdíjkorhatár előtt szüntetjük meg a nyugdíjbiztosítást, akkor vissza kell fizetnünk az adó-visszatérítéseket, 20%-os büntetőkamattal terhelve. Abban az esetben, ha 10 éven belül vásároljuk vissza, a hozam után adót is fizetnünk kell. Ez az első 6 évben 15%, 7 és 10 év között pedig 75%.

Csak a 10-ik évtől vehető fel a pénz adómentesen. Létezik olyan is, hogy csökkentett visszavásárlási érték, ami régebbi kontraktusok esetén jellemző. A visszavásárláskor az összegyűjtött vagyon jelentős részét költségként számolja el a biztosító, így előfordulhat, hogy a megtakarító csak a befizetett pénze felét vagy még kevesebbet látja viszont. Rokkantság esetén viszont az addig összegyűjtött nyugdíj-előgondoskodás teljes adó- és illetékmentes összegéhez hozzájuthatunk. Ahogyan említettük, ehhez legalább 40%-os rokkantsági határ kell. Tehát a nyugdíjbiztosítás korai megszüntetése jelentős anyagi veszteséget hozhat.