Mikor van szükség térdprotézis beültetésre?

térdprotézis

A térdízület rendkívüli terhelésnek van kitéve az életünk folyamán, ezért általában idősebb korban, a természetes elhasználódás következtében ízületi kopás, vagy az életkortól függetlenül elszenvedett baleseti trauma, illetve betegség következtében porcsérülés alakulhat ki.

Amikor a kialakult helyzet konzervatív terápiával már nem orvosolható, a térdprotézis beültetés jelenthet kiutat a gyakran elviselhetetlen fájdalommal, ízületi merevséggel és jelentős mozgásbeszűküléssel járó állapotból. A térd egészét vagy egy-egy részét pótló beavatkozásnak három fő típusa van: a szánkó protézis, a teljes térdprotézis és a részleges, térdkalács ízületi protézis.

A teljes térdprotézis beültetés gyakran a térdfeszítő ín, izomzat és az alatta elhelyezkedő nyáktömlő átvágásával jár, ami később nehezítheti a rehabilitációt és akadályozhatja a teljes gyógyulást. Ma már lehetőség van a műtét izomvágás nélküli elvégzésére, illetve arra is, hogy a hagyományos eljáráshoz képest tizedakkora vágással biztosítsuk a protézis beültetését.

űEz utóbbi a legtöbb esetben kivitelezhető. Az izomátvágás nélküli és egyben a legjobb prognózist garantáló eljárás azonban bizonyos esetekben nem ajánlott. Ez a műtéti technika kontraindikált, amennyiben a páciens jelentős túlsúllyal vagy jelentős mozgás beszűküléssel küzd, korábban műtéten esett át, továbbá merev X-térd esetén és ha a páciens magas vagy izmos férfi.

A páciensek többségénél azonban ezzel a műtéti eljárással és innovatív technikai támogatással ma már elérhető, hogy a protézis beültetése után lényegesen gyorsabban és teljesebben gyógyulhassanak. Milyen előnyökkel jár még ez a technika?

Az izomátvágás nélkül végzett feltárás a legkíméletesebb a térdfeszítő izomzat szempontjából, ugyanakkor a műtétet végző ortopéd sebésztől fokozottabb figyelmet kíván, hiszen kedvezőtlenebb a műtéti területre való rálátás és nehezebb a hozzáférés, mert a bőrmetszés is lényegesen rövidebb, mint a hagyományos eljárások esetén.

A kisebb szöveti sérülésnek és a kisebb műtéti vérvesztésnek, valamint a kevesebb fájdalomnak és a jobb térdfunkcióknak köszönhetően, a páciensek gyorsabb felépülésre számíthatnak és lényegesen hamarabb érhetik el a maximális ízületi mozgáspályát, azaz a teljes mozgásterjedelmet. Mivel a műtét után már néhány nap elteltével akár segédeszköz nélkül is képesek járni, a rehabilitációs idő minimálisra csökkenthető. Az izomátvágás nélküli térdműtét elérhető Dr. Dománnál.