Szemészeti szűrővizsgálatok – Milyen gyakran érdemes járni?

Budai Szemészeti Központ szűrővizsgálat

Szakemberek szerint, teljeskörű szemészeti vizsgálatra bizonyos időközönként el kell menni, még akkor is, ha nincs a látásunkkal semmi probléma. Sajnos, ezt rengeteg ember halogatja, mivel bizonyos intézményekben elég hosszú a várakozási idő, ráadásul személyesen kell időpontot is kérni, sokunknak pedig nincs arra ideje, hogy kétszer menjen szemészetre szűrővizsgálat céljából. A Budai Szemészeti Központ szűrővizsgálataira például online is lehet időpontot foglalni.

Ez sokkal gyorsabb megoldás, hiszen már a mobiltelefonunkon keresztül is kérhetünk időpontot, amivel nagyon sok időt takaríthatunk meg. Ajánlott elvégeztetni a szűrővizsgálatot 40 éves korig 2 évente, majd pedig minden esztendőben. Soha nem lehet tudni, hogy van-e valamilyen probléma a szemeinkkel, csak éppen még nem jelentkeztek a tünetei. A Budai Szemészeti Központ Budapesten és Debrecenben is modern műszerparkkal, átfogó, specializált szaktudással rendelkező szemész szakorvosokkal várja a pácienseket.

Az általános szemészeti szűrővizsgálat során megvizsgálják a fénytörési hibákat közelre és távolra egyaránt. Továbbá, bizonyos krónikus betegségek szemészeti szűrése is megtörténik. Azért fontos ez, mert egyes egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, zöld- és szürkehályog a kezdeti szakaszukban még nem okoznak tipikus panaszokat. Ha a szűrővizsgálaton azonosításra kerül valamilyen szemészeti probléma, akkor a szakorvos azonnal elkezdheti annak kezelését.

Műszeres méréseket is végeznek az orvosok a szemészeti vizsgálat idején. Ezek közé sorolható a fénytörés szubjektív és objektív meghatározása közelre és távolra, szaruhártya-görbület mérése, üvegtest biomikroszkopikus vizsgálata, de megtörténik a szín- és tárlátás, szemfenék, réslámpa, szemmozgások vizsgálata, a zöld-, illetve szürkehályog szűrés (tágított pupillánál teljes körű vizsgálat), szemnyomás mérés, valamint a könnyfilm felszakadási idő mérése. Jó dolog tudni, hogy semmi baja nincs a szemeinknek, erre valók a szűrővizsgálatok.