Véd a versenytársaktól a formatervezési minta

formatervezési minta

Amint a név is mutatja, ez az oltalmi forma inkább a találmány vagy tárgy vizuális megjelenését és felületi díszítését védi, mint bármely használati vagy működési elemet. Ennek ellenére nem mindig könnyű szétválasztani a formát és a funkciót. Minden olyan ország, ami a használati mintaoltalom lehetőségét kínálja, rendelkezik a formatervezési minta megfelelő lehetőségével is.

Ennek a bejelentési eljárása nagyjából hasonló a használati mintaoltalomhoz. A különböző típusú szabadalmak által nyújtott oltalmak megnehezíthetik a versenytársaknak, hogy az Ön szellemi tulajdonjogainak megkerülése érdekében, kerülő megoldásokat alkalmazzanak. Az utóbbi időben a formatervezési minta egyre népszerűbb és elismertebb lett, mivel kulcsfontosságú eszköz a nagy verseny jellemezte, egyre inkább a technológia által vezérelt piacokon.

Az olyan vállalatok, mint például a Google és a Meta (korábban Facebook) például a formatervezési mintával egyenértékű szellemi tulajdonjogi bejegyzésekkel védik a grafikus felhasználói felületeiket világszerte.