A gyulladáscsökkentő krémek hűtő hatásúak

Az egyre csak vékonyodó ózonréteg miatt, manapság már nagyon veszélyes a legerősebb UV sugárzás ideje alatt kint tartózkodni. Erről mindig érdemes a híradásokból tájékozódni és amennyiben nem elkerülhető, hogy valaki kimenjen a tűző napsütésbe, akkor tudnia kell, milyen módokon védekezhet ellene. A bőrrák fajtái közül a melanoma a leginkább ismeretes, viszont egyéb rákos elváltozásokat is okozhat a káros sugárzás. Az aktinikus keratosis például egy nem gyógyuló, vöröses folt a bőrön, ami kezelés nélkül bőrrákká alakulhat.

A laphámrák a laphámsejtek rosszindulatú burjánzása, amely által nem megfelelő kezelésekkel áttétek is kialakulhatnak. A bőrrák fajtáinak leggyakoribbja a bazálsejtes bőrrák, ami legtöbbször a fejen vagy nyaktájékon fordul elő. Szinte száz százalékban kikezelhető sebészeti eljárással, viszont folyamatos monitoring szükséges, hiszen néhány éven belül akár újra megjelenhet. A fent már említett melanoma a pigmentsejtek burjánzása. A bőrrák fajtáiból ez utóbbi számít a legveszélyesebbnek, mivel agresszíven képes terjedni és áttéteket alkotni.

Főként azokon a helyeken lehetséges a megjelenése, amelyek leégésnek vannak kitéve, vagyis a karokon, lábakon, háton valamint az arcon. A sportolás, illetve bármiféle egyéb fizikai igénybevétel különféle testi fájdalmakkal, gyakran sérülésekkel járhat. A gyulladáscsökkentő krémek egyúttal alkalmasak fájdalomcsillapításra is. Az általában hűtő hatású készítmények vény nélkül is kaphatóak a gyógyszertárakban.

Mivel külsőleg alkalmazzák, ezért nem kell tartani különféle káros mellékhatásoktól, ami a gyulladáscsökkentő tabletták esetében gyomorfekély is lehet. A gyulladáscsökkentő krémeket kiváltképp eredményesen lehet alkalmazni az olyan hagyományos módszerek mellett, mint a jegelés és a borogatás. Léteznek gyógynövény alapú krémek illetve nem szteroid készítmények. A gyulladáscsökkentő krémek közül, az előbbiek manapság egyre jobban elterjedtek, ugyanis nagyobb előszeretettel használják a természetes összetevőket a sportolók. Sajnos gyakran fordulnak elő olyan súlyos esetek, ahol orvosi beavatkozásra és komolyabb gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.