A szürkehályog műtét menete – Mit kell róla tudni?

szürkehályog műtét

Abban az esetben, ha a szemlencse elszürkül, a látás homályossá válik, a színek elhalványulnak, az érintett életminősége pedig jelentősen csökken. A betegség nem más, mint a szürkehályog, más néven cataracta, ami kizárólag műtéti úton kezelhető és ilyenkor természetes, hogy a betegben számtalan kérdés felmerül a beavatkozással kapcsolatban. Az ilyen weboldalakon szinte mindent megtudhatsz a szürkehályog műtétről. Már az első tünetek jelentkezésénél célszerű fontolóra venni az operáció lehetőségét, hiszen a halogatással nem oldódik meg a probléma.

Gyakran felvetődik a kérdés, miszerint jár-e jelentős kellemetlenséggel a beavatkozás? Nos, tudnod kell, hogy a cataracta műtét teljesen fájdalommentes és csak pár percig tart. Rögtön észre fogod venni a változást, mert az operáció után élesebben fogsz látni. Bár igazából el kell teljen 2-4 hét a szürkehályog műtét után, mire a végleges éleslátás kialakul. Egyéb egészségügyi problémák esetén a regenerálódási idő kissé elhúzódhat.

Természetesen, szigorúan be kell tartani a beavatkozás után az orvosi utasításokat. Autót vezetni például már 48 óra eltelte után lehet, de csak akkor, ha azt tényleg lehetővé teszi a látásod. Célszerű kint napszemüveget viselned, mert kezdetben érzékeny lehet a szemed a fényre. A szürkehályog operáció után ugyanúgy élheted az életedet, végezheted az otthoni tevékenységeidet, de az első 2 hétben feltétlenül kerülnöd kell a súlyosabb tárgyak emelését és a hajolgatást. Tempósan sétálni és kocogni lehet ez idő alatt is, de súlyokkal történő sportot tilos végezni.

Az úszást el kell felejtened 1 hónapig a beavatkozást követően, mivel úgy a természetes, mint az uszodai vizekben rengeteg kórokozó és baktérium van, amelyek fertőzést eredményezhetnek, ha a szembe kerülnek. Az éleslátás érdekében azonban ezeket a kellemetlenségeket érdemes bevállalni, mert ez a műtét életed végéig megoldást jelent. Nem kell majd szemüveget vagy kontaktlencsét viselned, el tudod olvasni még a legapróbb betűket is bármilyen felületen, gyakorlatilag minden távolságra tökéletesen fogsz látni.