Az acer palmatum levelei varázslatos színt öltenek

acer palmatum

A levelek talán a növények legkevésbé becsült részei. Pedig az acer palmatum levelei a kert esztétikus kialakításának kulcsai. A japán juhar néven is ismert növény Japánban és Koreában őshonos.

A rendkívül díszes lombhullató juharok fajtái jól teremnek Japánban, de a mi éghajlatunkon is könnyen termeszthetőek. A zöld és piros levelű változatok a legellenállóbbak. Amikor 200 évvel ezelőtt elkezdték behozni Japánból, az ott évszázadok óta termő növényeket, az európai botanikusok elképedtek hihetetlen változatosságukon.

Ebből a csoportból valószínűleg az acer palmatum volt az egyik első, amelyik a mi területünkre került. Ennek a juharfajnak szinte kerek levelei vannak, legtöbbjük akár 15 cm hosszú is lehet és nagyon emlékeztet az emberi tenyérre. Az acer palmatum meglehetősen lassan nő és általában több méteres magasságot ér el.

Japánban a legnagyobb fa 100 éves, 10 méter magas és 40 centiméter a törzs átmérője. A japán juhar nagyon látványos, amikor májusban virágzik. Virágai piros vagy sárgászöld színűek, nagyok, akár 15 mm átmérőjűek.