Az aminosavak számos alfaja

aminosavak

Az amino-karbonsavak olyan szerves anyagok, amelyek nitrogén- és szénatomot tartalmaznak, és elősegítik a fehérjék beépülését a szervezetbe. Tekintettel arra, hogy az ember A-tól Z-ig fehérjékből áll, az aminosavak szerepét nehéz túlbecsülni.

Különösen nagy becsben tartják a testépítők, akik úgy látják, hogy a fehérje nem annyira az életfunkciók szabályozását szolgálja, mint inkább egy többlet energiaforrás az eredményesebb edzésekhez, az izomnövekedés stimulálásához. A testépítésben az aminosavakat annak érdekében használják, hogy növeljék a szervezet energiaellátásának szintjét. Az anyag fontos feladata még a fehérjeképződés felgyorsítása és az edzés utáni gyorsabb regenerálódás.

Emellett megkönnyíti az impulzusok egyik idegsejtből a másikba történő átvitelét, ezáltal javítja az agy szellemi aktivitását, a koncentrációt, a reakciósebességet és a hangulatot. A biológiailag aktív adalékanyagok tartalmazhatnak esszenciális vagy nem esszenciális aminosavakat. Az előbbiekből 8, az utóbbiakból 9 fajta ismert.