Dilatáció kialakítása fémből készült elemekkel

Dilatáció kialakítása

Az építészek annak érdekében, hogy megakadályozzák a deformációk átvitelét az épületszerkezetekről a padlóburkolatra, varratokat helyeznek el a falak mentén, az oszlopok körül és a berendezés alapjain.

A dilatáció kialakítása fokozottan szükséges a nem kívánt repedések megakadályozására a beton keményedési folyamata során. Ezeket az épület szerkezete mentén kell lefektetni, közvetlenül a betonkeverék öntése előtt.

Az esztrich különböző szakaszai összekapcsolásának legegyszerűbb módját a tüske-horony elv szerint hajtják végre. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a következő szakasz öntése előtt, a korábban megöntött rész végső élét gerinc alakjában kell kialakítani. Ebben az esetben öntéskor a friss beton belefolyik a megkeményedett résekbe.

Ilyen jellegű végélet fémkúpok vagy keresztirányú sínek segítségével készíthetünk a dilatáció kialakítása végett. A profilok kész szerkezetek, amelyek mérete és célja különböző. A telepítés típusától függően, a fémprofilok lehetnek beépíthetőek vagy felhelyezhetőek.