Mikor szükséges a centrifugál szivattyú?

centrifugál szivattyú

Nagyon sokféle szivattyú található a piacon, így háztartási, ipari, mezőgazdasági alkalmazásra valók egyaránt könnyen megvásárolhatóak. Példának okáért, a centrifugál szivattyú az örvényszivattyúk csoportjába tartozik. Tökéletesen alkalmas tartályokban és medencékben található víz mozgatásához és elosztásához, a mezőgazdaságban főként az öntözőrendszerekbe szokták beépíteni.

Továbbá a bel- és csapadékvíz elvezető rendszerekben is gyakran használatos a centrifugál szivattyú. Ezek a gépezetek centrifugál járókerékkel rendelkeznek és a működésük rendkívül egyszerű. Folyamatos működés esetén folytonos a folyadékáramlás, vagyis nem változó, mint a dugattyús fajtáknál. Sokféle kialakítású lehet, de többnyire egyfokozatú, monoblokk vagy alapkeretre szerelve tengelykapcsolóval, villanymotorral készülnek, alacsony és magas fordulattal.

Alapesetben öntöttvasból készül a centrifugál szivattyú, de létezik réz/bronz anyagból, rozsdamentes acélból vagy műanyagból. A rozsdamentes acél centrifugál szivattyú savak, lúgok szállítására is ideális.